» Home

» Biografie
» Techniek

» Kopieën
» Portretten
» Stillevens
» Stadszichten
» Dieren

» Foto Album
» Events
» Exposities
» Gastenboek
» Contact

Techniek...

Wat het schilderij betreft, drie gouden vuistregels:

  • compositie
  • opbouw
  • kennis van verven (technologie)

Foto zeer sterk ingezoomt op dit schilderij,
download hier deze foto in hoge resolutie (3.3 MB)

Compositie: Het opbouwen van een stilleven vergt veel tijd en doorzicht, het plaatsen van voorwerpen moet op een subtiele manier gebeuren ook zijn de kleuren van harmonisch belang. In het eerste jaar nijverheidschool vertelde mij ooit iemand ,, één week om een stilleven op te bouwen, één dag om te schilderen’’ Een lachertje waar veel waarheid in zit.

Opbouw: Al mijn werken zijn geschilderd op paneel. We starten met een goed bewerkte en absorberende ondergrond. Begin met een juiste gedetailleerde tekening, daarover komt de eerste verdunde laag olieverf streef meteen naar de kleurenwaarde . Dit is mijn eerste opzet. Tweede laag veel minder verdunt probeer meteen de kleuren een juiste waarde te geven, nu zien we al een duidelijk beeld wat het gaat worden. De derde laag en eindlaag zijn de body van het schilderij, daar moet de kunstschilder al zijn kennis en gevoel in leggen. De standolie wordt op het gedeelte dat binnen de acht uur moet geschilderd worde aangebracht met kleur, uitdassen (waaieren met borstel) en bewerken al dan niet verdunt met medium.

Juiste en goede kennis van kleurperspectief: zonder deze techniek is een goed realistisch werk niet haalbaar. Dit is ook de reden waarom realistische schilders vaak het briefje opgespeld krijgen van ,, alles is precies uitgeknipt en terecht’’


van kale voorbereiding

tot secure afwerking met bladgoud

 

Technologie...

Onwetend kan men bij een werkwijze een mooi gemaakt schilderij verknoeien door gebrek aan kennis met pigmenten en kleurstoffen, dergelijke werken zullen na verloop van tijd gaan veranderen Stel men gebruikt bitumen in verven, cromaat verven mengen met loodwit enz. dan gaan de pigmenten verminderen in waarde, verf gaat kraceleren, verf gaat zwart worden (oxidatie) Daarom is de kennis van pigmenten en kleurstoffen noodzakelijk. Het is echt vakmanschap dat al meer dan 600 jaar bestaat, en waar onze oude meesters wereldberoemd door werden.

 
©Leo Dillis 2006
Deze website werd ontworpen door D.H. Dieter